Kategorier
Blogg

Besøk på Demo Mortensrud

Det andre Demo-biblioteket vi besøkte på studieturen i Oslo, ligger også i et kjøpesenter. Hjørnelokalet er ikke veldig synlig, men når du først handler på Coop-butikken ved siden av, får du lett øye på inngangen til det stilige og innbydende lokalet på Senter Syd.

Dette her er mye mer «bibliotek» enn Demo Linderud; det var førsteinntrykket vårt.

Flere og større bokhyller, utstillingsstativer med frontede bøker, krybber med bildebøker for barn, et stort bord med aviser, et koselig rom med puter og TV til gaming, data- og kopimaskin, sitteplasser med stikkontakter i nærheten.

Nina og Leon undersøker bokutvalget, og kaffen står klar for alle som er kaffetørste.

Biblioteket har vært åpent siden mars 2023, og allerede vokst ut av det midlertidige lokalet på 350 m2. Planen er å flytte innenfor kjøpesenteret til et lokale med mer plass, før det etableres et permanent bibliotek som en del av Generasjonstunet Mortensrud i 2028. Det nye komplekset skal i tillegg huse frivilligsentral, fritidsklubb, bydelskafe, sykehjem og omsorgsboliger, og bidra til å skape møteplasser på tvers av generasjoner.

God plass til store aviser på langbordet, men ikke minst inviterer det til samtaler mellom mennesker.

Per i dag er det tre bibliotekfaglig ansatte tilknyttet Mortensrud, to av dem jobber med formidling til barn. I tillegg består staben av tre ungdomskonsulenter, eller «brobyggere» som de kalte seg selv: prinsippet «ung til ung» – relasjonsbygging gjennom tilstedeværelse i rommet, spontane samtaler, et parti sjakk eller bare felles chill på ettermiddagen – har vært sentral for å skape et trygt og attraktivt sted for ungdommer.

Vi var redd for at ungdommene skulle komme inn og bråke, men så var det småbarnsmødrene som laget mest støy.

De ansatte på Demo Mortensrud går ikke rundt og «hysjer» på folk, men det virker som om utformingen av rommet har en selvregulerende funksjon: bibliotekbrukerne tar hensyn til hverandre nettopp fordi det er et stort og åpent rom der det er lett å få oversikt over hvem som gjør hva: er det noen som har behov for stillhet eller kan de fleste tåle litt mer aktivitet og lyd i bibliotekrommet?

Oppslagstavla er full av muligheter til å bli aktiv i lokalsamfunnet.

Demoen koordinerer aktivitetene på huset, men samarbeider også med enkelte frivillige og organisasjoner. Det er mange regelmessige aktiviteter som skjer, som spillgrupper, litterært påfyll, torsdagschill for ungdom og fikseverksted med Relove. Noen har tatt initiativ til en strikkegruppe, og av og til avholdes det sjakkturneringer, som er populært blant både unge og eldre.

Det er stadig en del ungdommer som har NAV-relaterte spørsmål om eksempelvis jobbsøking. Ungdomskonsulentene prøver å hjelpe så godt de kan, men et tettere samarbeid med jobbsenteret og NAV står på agendaen for framtidens Demo på Mortensrud.

Som vi også hørte på Demo Linderud og Sletteløkka grendehus, er det viktig å ha et åpent sinn og være forberedt på endringer underveis. På Mortensrud ble det f. eks. også bygd inn et stort kjøkken som skulle være åpent i hverdagen, ikke minst under organiserte aktiviteter, men de ansattes behov for et personalrom gjorde at rommet måtte stenges av for publikum. Likevel: en snacksskuff er lett tilgjengelig, kaffe og vann står alltid klart for dem som har planlagt en lengre lese-, studie- eller chilleøkt på Demoen, noe som også bidrar til den hjemmekoselige og personlige atmosfæren.

Innredningen er superstilig, men samtidig funksjonell og koselig.

Pål Schönhold, Mohammed Ahmed (bedre kjent som Zakka) og Vetle Waag tok oss imot med åpne armer og delte raust inntrykk og erfaringer fra arbeidet sitt. Vi fikk mange tips også når det gjelder markedsføring i lokalsamfunnet for å skape interesse for prosjektet. Både skilting og å spre ordet på sosiale medier er nyttig, men det å ha et synlig lokale og å snakke direkte med innbyggerne var nok den beste måten å engasjere Demo-brukerne.

Sitt nede i senteret og reklamer for Demoen; bygg relasjoner; slå av en prat over en kopp kaffe.