Kategorier
Blogg

Forberedelser til overtakelse

I midten av februar overtar vi lokalet på Rona senter, og åpningsfesten blir lørdag, 15. mars. Plutselig går tida veldig fort, men det ser ut som vi er i rute med planleggingen av hvordan lokalet skal se ut. Vi har jo skrevet litt om modellene for drømmebibliotek som elever fra Holte og Oasen skole bygde i høst. Men i tillegg har vi hatt et annet samarbeid.

Elever fra interiørlinja ved Tangen VGS hadde prosjektuker i høst, og målet var å komme fram til innredningsforslag til Demo Rona. Etter en presentasjon av Demo-prosjektet, dvs. konseptet, betingelser og rammer, budsjett og krav, kom elevene på besøk til hovedbiblioteket for å høre mer om hvordan husets egen interiørgruppe har jobbet med å ommøblere tre forskjellige områder de siste to årene. Elevene fikk et innblikk i hvordan innbyggerne benytter seg av biblioteket, for å selv kunne bruke kunnskapen videre i sine forslag.

Etter tre uker med gruppearbeid var jeg, Melina, sammen med mine to kollegaer Marthe (som skal jobbe på Rona og er med i planleggingen), og Tore (han er med i interiørgruppa og holdt omvisning for elevene) på besøk i Elvegata 2, der elevene har et eget interiørstudio. Vi ble skikkelig imponerte over hvor gjennomtenkt forslagene var! Flere hadde begynt med behovsanalyser som lå til grunn for videre arbeid med å finne gode løsninger innenfor de rammene vi hadde gitt dem. Plantegninger, 3D-tegninger og produktoversikter fikk vi – kundene – i hendene.

De siste ukene har brukt på å tenke og tegne. Hvordan skal vi innrede lokalet vårt, på 108m²? Det er jo ikke så veldig mye plass vi har til rådighet.

Underveis i medvirkningsprosessen har vi snakket med mange forskjellige innbyggere, både mennesker som bruker biblioteket aktivt og dem som ikke gjør det.

Et mål for biblioteket er å nå flere av disse «ikke-brukerne». Biblioteket har utviklet seg til å være et sted for mennesker også utenom de klassiske bok- og utlånstjenestene, men det er ikke alle som vet det. Vi ble oppmerksomme på dette i stor grad da vi hadde stand på Hånes senter (12. oktober) og på Tveit Lions sin årlige «julebonanza»(10. november). Vi hadde mange gode samtaler, men det ble tydelig at de som ikke var interessert i å lese bøker eller bare ikke brukte biblioteket, ikke så noe grunn til å bruke Demo Rona heller: «Jeg leser ikke bøker, så jeg trenger ikke biblioteket» er en tilbakemelding som gikk igjen.

Med Demo Rona skal vi jo finne ut av hva et bibliotek kan og skal være på Kristiansands østside i 2025, og i framtida. Per i dag finnes det ikke mange andre livssynsnøytrale og gratis møteplasser i området, og nettopp derfor har vi lyst at så mange som mulig, også ikke-brukere eller de som ikke leser så mye, skal oppdage Demo Rona og biblioteket som sitt sted. I vår planlegging av innredningen har vi derfor bestemt oss for å «lage biblioteket» rundt «møteplassen», dvs. plassere sitteplasser først, og bruke den resterende plassen til bokhyller.

Rommets midtpunkt blir et langbord på 3,5 m som vi kjøpte av en familie i Arendal, via Finn.no. Bordet har vært en del av familielivet, og akkurat som små og store samles rundt måltider, leksearbeid eller brettspill i et hjem, ønsker vi at det blir et møtepunkt for dere innbyggere, med mulighet for å lese bok eller avis, gjøre skolearbeid, spille et parti sjakk eller delta i hobbyverksted. Eller bare sitte med en kopp kaffe og komme i snakk med en du kjenner, eller ikke kjenner.

Et populært sted på hovedbiblioteket er ungdomsavdelingen, der vi har fått noen flotte sofaer og sakkosekker etter siste ommøblering. På dagtid har også voksne funnet veien inn dit, for å slenge seg ned med bok eller mobil. Tilbaketrukne, koselige og komfortable sitteplasser trengs når noen vil slappe av i en godstol, eller en vennegjeng har lyst å sitte litt for seg selv. Sofakrokene blir plassert i hver sin ende av rommet; innerst er det et naturlig hjørne, i og med at vi også plasserer et lite kontor på kortsiden. Rett ved inngangen kan det vært litt for åpent til å sitte og kose seg i en sofakrok. Her kommer det kanskje en spilevegg eller noen bokhyller for å skjerme for altfor mye innsyn når besøkende kommer inn i rommet.

Når jeg tenker på framtidas bibliotek, tenker jeg også på bærekraft.

Biblioteket i seg selv, som utlånssentral for bøker, er jo i seg selv en super løsning for å redusere forbruk i samfunnet. I tillegg har vi også hatt bærekraftsaspektet som en premiss for innredningen. Som tidligere nevnt er langbordet kjøpt brukt, og det aller meste av annen innredning er enten fra vårt eget lager eller kommunens ombruksmarked (her kan man få napp når andre enheter skal kvitte seg med møbler). Sofaene, eksempelvis, har stått på hovedbiblioteket og skal uansett skiftes ut. Etter en god rens, inndeling i mindre elementer og nye sofabein blir de til nye sitteplasser i en koselig sofakrok på Rona.